Ragnar Hambraeus är civilingenjören som mitt i livet fångade tillfället i flykten; efter ett kvartssekel som chef och marknadsförare på välkända företag började han att skriva bok. Kanske var det logiskt, han kommer från en skrivande släkt. Farfar Axel författade böcker men var egentligen präst. Han predikade inte som man förväntades göra på den tiden utan fängslade församlingen med berättelser. Pappa Gunnar var länge chefredaktör för Teknisk Tidskrift, samt startade tidningen Ny Teknik. På 1960-talet berättade han bland annat om rymdfärder och månlandningar i TV och radio.
Med fyra egna barn hade Ragnar läst en och annan godnattsaga och visste precis vad han inte ville läsa. Vad man läser för barnen måste roa också den som läser, menade han när de valde böcker tillsammans. Kvällsläsningen fortsatte även sedan barnen hade blivit större, mest för att det var roligt.

Gisle och Geir Ödesväv växte fram under 2008 och 2009. Eftersom Ragnar skrev främst för tonåringar fick två av sönerna utgöra testpanel. Barn är obarmhärtiga; gillar de inte vad de hör sågar de det direkt, eller somnar. Detta sporrade honom, liksom att ena sonen efter att ha hört början av berättelsen utbrast: ”det här är lika bra som böcker man köper”. Undan för undan växte manuset; mest kritik fick författaren utstå när han avbröt högläsningen för att ändra i texten.
Nu finns Gisle och Geir Ödesväv tillgänglig för flera. Blir den väl mottagen tänker han ge ut en fortsättning; de första kapitlen är redan klara.